San Marzano 60 Sessantanni Old Vines Primitivo di Manduria DOP 2017

  • Nowy
San Marzano "Sessantanni" Primitivo di Manduria DOP 2017 wino czerwone wytrawne
San Marzano "Sessantanni" Primitivo di Manduria DOP 2017 wino czerwone wytrawne
129,99 zł
Brutto
Ilość
Oczekiwanie na dostawę

Rok
2017
Typ
Czerwone
Smak
Wytrawne
Szczep
Primitivo
Kraj
Włochy
Region
Puglia (Apulia)
Producent
Cantine San Marzano
Apelacja
DOP
Zawartość alkoholu
14.5 %
Pojemność
750 ml
Darmowa dostawa

Dla zamówień powyżej 249 zł, wysyłamy za darmo

Bezpieczne płatności

Zapłać przez internet, szybko, łatwo i bezpiecznie

Gwarancja jakości

Oferujemy oryginalne wina sprawdzonych producentów

Wysyłka w 48h

Twoje zamówienie skompletujemy i wyślemy w ciągu 48 godzin

Opis


Wino San Marzano 60 Sessantanni Old Vines Primitivo di Manduria DOP 2017 ma rubinowo czerwony kolor.

Smak wina jest pełny, bogaty, doskonale zrównoważony, z owocowo-pikantnymi akcentami, kredowymi taninami i świeżą kwasowością, które nadają mu wyrazistości i elegancji. Wykończenie jest długie, trwałe, z uwodzicielskimi tonami kawy i wanilii.

Nuty dojrzałej czarnej wiśni i malin, uzupełnione pikantnymi nutami grafitu, cygara i żelaza, tworzą bogaty i elegancki zapach wina.

Wino będzie doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, takich jak jagnięcina, duszona cielęcina, grillowana wieprzowina, dziczyzna. Idealne wino do medytacji.

Ciekawostka:

San Marzano 60 Sessantanni Old Vines Primitivo di Manduria DOP 2017 został uhonorowany wieloma prestiżowymi nagrodami, w tym podwójnymi złotymi medalami w konkursach "New Zealand International Wine Show, 2020" i "Sakura Japan Women' s Wine Awards, 2021", złotymi medalami — "Mundus Vini 2021 — Spring Tasting" oraz "China Wine & Spirits Awards Best Value, 2021".

Winogrona Primitivo do produkcji wina "Sessantanni" są zbierane ręcznie ze starych winorośli w wieku ponad 60 lat, sadzonych krzewiasto w San Marzano i Sava. Gleby winnic, głównie pochodzenia wapiennego, są" czerwoną ziemią " o drobnej fakturze. Charakterystyczny czerwony kolor nadaje im tlenek żelaza. Klimat terenu charakteryzuje się średnimi temperaturami przez cały rok, bardzo małą ilością opadów, a także znaczną różnicą między temperaturą powietrza w ciągu dnia i nocy, co pozytywnie wpływa na jakość winogron. Do produkcji wina wybierane są tylko najbardziej dojrzałe grona, zbiór odbywa się całkowicie ręcznie w drugiej połowie września. Maceracja 80% brzeczki trwa 18 dni i 25 dni — 20% brzeczki (przy użyciu wybranych drożdży). Fermentację w temperaturze 24-26 °C, a następnie starzenie przez 12 miesięcy przeprowadza się w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego.

Winnica Feudi di San Marzano została założona w 2003 roku w regionie Apulia, ale kilka tysięcy lat temu zaczęto uprawiać winogrona na tej ziemi. Historyczne dowody wskazują, że w VII wieku pne uprawiano tu winogrona, a Grecy nazywali ten obszar Enotria, co oznacza "krainę wina". Co ciekawe, dzisiejsi właściciele posiadłości Cantine San Marzano i Farnese Vini zapożyczyli metodę uprawy winogron ze starożytnej Grecji, znaną jako" Alberello "— winorośl" krzewiasta". Metoda ta została wspomniana w pracach Cenophon i była bardziej postępowa niż winorośl" pełzająca".

Firma Feudi di San Marzano dysponuje imponującymi 500 hektarami winnic, położonymi głównie na czerwonej glebie gminy San Marzano. Prawie wszystkie winnice są obsadzone lokalnymi odmianami. Główną zasadą Feudi di San Marzano jest zachowanie i stosowanie wspaniałych odmian apulijskich. Wystarczy spojrzeć na linię win produkowanych przez Feudi di San Marzano, aby zobaczyć prawdziwe wcielenie tej zasady.

Inne wina z tej kategorii

Poznaj wina z tej samej kategorii

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło