Wina Białe
Wino białe słodkie, półsłodkie, wytrawne oraz białe wino półwytrawne to alkohole o bardzo różnorodnym smaku, zapachu i zabarwieniu. Produkuje się je z różnych odmian winogron, w wielu zakątkach świata. Przyjmuje się, że w odbiorze są łagodniejsze od win czerwonych i mają delikatniejszy aromat. Swoją barwę zawdzięczają winogronom o jasnej, zielonkawej skórce, która jednak podczas maceracji zostaje usunięta. Najczęściej mają one zabarwienie żółtawe, złote, słomkowe oraz bursztynowe. Najbardziej wyróżniające się intensywnością jest wino białe wytrawne, które zawiera bardzo niewielką ilość cukru resztkowego. O jego smaku decyduje odmiana winogrona, warunki, w których dojrzewało oraz sposób winifikacji. Warto jednak wiedzieć, że nawet najlepsze białe wytrawne wino będzie posiadało wysoką kwasowość, ponieważ jest to jego cechą wyróżniającą. Taki trunek najlepiej smakuje nieco schłodzony w upalny, letni dzień. Znacznie delikatniejsze w smaku jest jednak wino białe półwytrawne, w których często wyczuwalne są nuty cytrusów, kwiatów oraz owoców tropikalnych. Dla osób preferujących jednak słodsze trunki polecamy wino białe półsłodkie oraz słodkie. Szczególnie dobrze sprawdzają się jako dodatek do deserów, lodów oraz lekkich, owocowych sałatek. Polecamy je także do picia samodzielnie oraz jako aperitif. Dobre białe wino półsłodkie i słodkie to złożony i głęboki w smaku trunek, a jego słodycz nie jest przytłaczająca.