Scaia Bianca Garganega Chardonnay Tenuta Sant Antonio

Scaia Bianca Garganega Chardonnay Tenuta Sant Antonio
Scaia Bianca Garganega Chardonnay Tenuta Sant Antonio
Włochy
59,99 zł
Brutto
Ilość

Dostępna ilość: 19

Rok
2023
Kolor
Białe
Smak
Wytrawne
Szczep
Garganega 55%, Chardonnay 45%
Kraj
Włochy
Region
Veneto
Producent
Tenuta Sant Antonio
Apelacja
IGT
Zawartość alkoholu
12.5 %
Pojemność
750 ml

Opis


Wino Scaia Bianca Garganega Chardonnay Tenuta Sant Antonio o delikatnym słomkowo żółtym kolorze z zielonkawym odcieniem.

Wino Scaia ma przyjemny, orzeźwiający, łagodny, zrównoważony, owocowy smak z dominującymi nutami białej brzoskwini i jabłka, uzupełnionymi apetyczną nutą świeżych wypieków, harmonijną kwasowością i lekką goryczką w wykończeniu.

Bogaty, złożony, pociągający aromat wina otula kwiatowymi tonami akacji i jaśminu, uwodzicielskimi nutami ananasa, mango, banana, grejpfruta, pomarańczy, jabłka i gruszki.

Sugestie kulinarne: Wino Scaia będzie doskonałym dodatkiem do zimnych przekąsek, ryb w lekkim sosie, makaronu i risotto z warzywami, zup. Ponadto wino można podawać jako aperitif.

Linia win Scaia firmy Tenuta Sant ' Antonio przedstawia Młode i wyjątkowe wina, prezentujące nowe, bardziej innowacyjne podejście do produkcji wina w kraju, w którym tradycja ma wielką wartość. Linia otrzymała swoją nazwę w hołdzie ziemi, na której rodzą się wina, ponieważ słowo "scaia" w dialekcie weneckim oznacza "łuski kamienia, kredy, wapienia".

Scaia wino Garganega Chardonnay Tenuta Sant Antonio, Veneto IGT to intrygujące białe wino półwytrawne o uwodzicielskim owocowo-kwiatowym aromacie i pięknie zrównoważonym, łagodnym smaku. Scaia wino Garganega Chardonnay jak sama nazwa wskazuje wytwarzane jest z winogron Garganega i Chardonnay uprawianych w winnicach firmy w gminie Colognola ai Colli na północny wschód od Werony. Winnice znajdują się na zboczach wzgórz dolin Illasi i Mezzane na wysokości 100 metrów nad poziomem morza, w pobliżu Alp. Winorośle w wieku od 10 do 15 lat są uprawiane na białych glebach wapiennych. Panujący w regionie łagodny klimat, a także bliskość jeziora Garda i pasm górskich Alp, które chronią winnice przed zimnymi północnymi wiatrami, tworzą sprzyjające warunki do pełnego dojrzewania jagód o bogatym aromacie i orzeźwiającej kwasowości.

Zbiory są zbierane ręcznie, gdy jagody osiągają optymalną dojrzałość. W winnicy winogrona poddawane są zimnej maceracji przez 1 godzinę. Delikatne prasowanie odbywa się za pomocą prasy pneumatycznej w niskiej temperaturze 8-9 °C w środowisku obojętnym. Po zakończeniu fermentacji w kontrolowanej temperaturze 13-14 °c wino dojrzewa na cienkim Osadzie w zbiornikach ze stali nierdzewnej z użyciem batonażu co najmniej raz w tygodniu aż do butelkowania. Przed butelkowaniem wino ulega stabilizacji na zimno. Potencjał przechowywania wina wynosi 3-4 lata.

Temperatura serwowania: 8-12˚C

UWAGA: Napoje alkoholowe mogą być sprzedawane wyłącznie osobom pełnoletnim i trzeźwym przy odbiorze Zamówienia.

Inne Alkohole tego Producenta

Inne Alkohole z tej Kategorii

Darmowa dostawa od 500 zł

Dla zamówień powyżej 500 zł, wysyłamy za darmo

Bezpieczne płatności

Zapłać przez internet, szybko, łatwo i bezpiecznie

Gwarancja jakości

Oferujemy oryginalne wina sprawdzonych producentów

Wysyłka w 24h

W dni robocze zamówienia złożone do godz. 11.00 wysyłamy tego samego dnia

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło