Jesień dla smakoszy: dopasowanie win do dań sezonowych

list Kategoria: Wina czerwone Data:

Jesień to świetny czas dla smakoszy: pojawiają się sezonowe produkty bogate w witaminy i mikroelementy. Możesz spokojnie pobiec na targ i poeksperymentować z przygotowywaniem jesiennych potraw. W restauracjach pojawiają się również dania sezonowe. Jakie wino dla nich wybrać? Przedstawiamy 5 najlepszych jesiennych produktów w połączeniu z winami!

Dynia

Dynia to ulubiony produkt szefów kuchni na całym świecie, każdej jesieni w restauracjach w menu znajdują się dania z dyni: zupy, płatki, sałatki, ciasta. Najpopularniejsze to risotto, zupa-krem i słodkie amerykańskie ciasto z dyni. Sama dynia jest trochę słodka, dlatego dobierzemy aromatyczne białe wina o słodkich i dojrzałych owocach w smaku.

Zupa Krem z Dyni - Gęsta, krucha, lekko słodka, zwykle doprawiona takimi przyprawami jak kminek, gałka muszkatołowa i cynamon. Do niego pasuje Gewurztraminer z Alzacji i - pełny, pikantny, z aromatem liczi, płatków róż i przyprawy, doskonale podkreśla charakter pachnącej zupy. Na dwór przyjdą też pachnące gałki muszkatołowe, lepiej wziąć alzacki, niemiecki lub włoski z Górnej Adygi. Dyniową słodycz w zupie podkreślą również torronty z cieplejszych regionów np. z Mendozy i San Juan, zawiera cukier resztkowy, a w aromacie soczysta guawa i brzoskwinia. Jeśli do zupy dodasz curry i ugotujesz w bulionie, użyj czerwonego malbec bez dębowego starzenia.

Risotto z dynią to danie gęstsze, odpowiednie są tutaj białe, pełne wina o jasnym i bogatym smaku. Chardonnay leżakujące w dębowej beczce o smaku wanilii i masła podkreśli delikatną i kremową konsystencję risotto. Wino z Viognier będzie wyglądało jaśniej, lepiej zaczerpnąć z ciepłych regionów, na przykład z francuskiej Langwedocji-Roussillon lub z północnej części Doliny Rodanu - apelacji Condrieux, gdzie wytwarza się półwytrawne Viogniery o słodkim smaku. aromat brzoskwini. Risotto jest świetnym przyjacielem zarówno z wytrawnym prosecco, jak i hiszpańską cavą.

Ciasto dyniowe jest bardzo popularne w Ameryce. Tutaj na ratunek przyjdą nam deserowa gałka muszkatołowa (jest bardzo słodka i gęsta, jak gorący syrop klonowy) czy słodkie Rieslingi. Najważniejsze, że ciasto nie jest słodsze niż wino. Jeśli ciasto jest obficie doprawione cynamonem, goździkami, imbirem, to wystarczą wina wzmacniane - porto, sherry lub madera.

Figa

Figa - jest owocem drzewa figowego lub drzewa figowego. Popularny jest również jesienią: można go podawać na świeżo, w postaci dżemu, a także jako dodatek do różnych dań sezonowych, od sałatek po gorące.

Świeże figi dobrze komponują się z lekkimi czerwonymi winami, takimi jak gamay lub pinot noir. Te ostatnie lepiej wziąć kalifornijskie, południowoaustralijskie lub chilijskie: dominuje w nich aromat czerwonych jagód i przypraw, które podkreślą jasny aromat fig.

Jako przystawkę możesz zrobić pieczony camembert z sosem figowym. Do tak tłustego, kremowego sera z grzybową nutą i słodkim sosem figowym potrzebne jest wino o wysokiej kwasowości z nutami czerwonych i czarnych jagód, a także grzyby w smaku - to oczywiście pinot noir z Francji, Niemiec lub Włochy. Opcjami win-win byłyby różowe szampany lub cava.

Inna popularna potrawa – filet z kaczki z figami i borowikami – doskonale nadaje się do pinot noir z Burgundii, pinotage leżakowanego w dębowej beczce z Afryki Południowej lub czerwonych win Rioja.

Grzyby

Jesień zawsze kojarzy się z sezonem grzybowym. Wybór wina do pieczarek uzależniony jest od sposobu przygotowania. Jeśli zdecydujesz się ugotować risotto, makaron lub pizzę z kurek, te dania z pewnością będą z kremowym sosem, dlatego tutaj warto zaproponować chardonnay starzone w dębie lub starzonego szampana, w którym z czasem pojawia się grzybowa nuta. Filet z kaczki zapiekany z borowikami nie może obejść się bez Burgundowego Pinot Noir - najbardziej grzybowego wina, do którego idealne jest mięso z kaczki.

Biała trufla to jesienny grzyb. Od września do listopada do piemonckiego miasteczka Alba przyjeżdżają miłośnicy trufli, szefowie kuchni i koneserzy lokalnych win. Zazwyczaj trufle są krojone w cienką warstwę na wierzchu makaronu, risotto lub omletu i podawane są z winami z regionu: Barolo, Barbaresco, Barbera D'Alba. Aromaty trufli, liści, wilgotnej ziemi, orzechów i kasztanów doskonale łączą się z bogatymi i korzennymi aromatami tych win.

Jabłka

Jabłka to najpopularniejsze jesienne owoce w naszych szerokościach geograficznych, są bardzo bogate w witaminy. Gęś z jabłkami to przepis znany od czasów starożytnej Rosji, teraz znów w modzie. Ponieważ gęś gotowana jest z dużą ilością przypraw i miodu, jabłek i owoców cytrusowych, potrzebujemy wina, które pasuje do jasności aromatów - Gewürztraminer, Riesling, różowy szampan lub cava.

Zastanówmy się teraz nad najpopularniejszymi deserami, które można zrobić z jabłek, a zamiast zwykłej kawy i herbaty wybierzemy wina deserowe.

Tart Taten to odwrócone francuskie ciasto z jabłkami, jak nasza Charlotte. We Francji przyrządza się go wszędzie – od małych bistro po restauracje z gwiazdkami Michelin. Ponieważ jabłka są zawsze lekko kwaśne, będą pasować do słodkich win Bordeaux z apelacji Sauternes i Barsak lub węgierskiego Tokaju. Wina te mają dobrze zbalansowaną kwasowość, dzięki czemu w połączeniu z szarlotką nie będą wydawały się słodkie, a tony brzoskwini, ananasa, miodu i imbiru dodadzą deserowi bogactwa. A jeśli chcesz czegoś bardziej wyrafinowanego, na ratunek przyjdzie wiekowy szampan.

Pieczone jabłko z orzechami i miodem to popularny deser na całym świecie. Jest bardzo słodkie, można więc spróbować z nim wina deserowego z odmiany Chenin Blanc z Anjou lub z regionu Saveniere w Dolinie Loary: w tych winach słodycz równoważona jest wysoką kwasowością.

Kalafior

Kalafior jest jednym z najzdrowszych i najbardziej dietetycznych warzyw w okolicy, można go gotować, smażyć, piec, a nawet zrobić z niego stek! Jeśli przejdziesz do ostatniego dania i przypieczesz stek z dużą ilością masła, wtedy wystarczą gęste wina o maślanym smaku - chardonnay, semillon lub viognier.

Kolejne popularne danie - krem ​​z kalafiora - wymaga prostszych win, które nie są tak bogate i aromatyczne, na przykład może to być Chablis bez dębowego leżakowania, Muscadet z Doliny Loary, włoski Soave czy Chenin Blanc z RPA.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło