Jesień dla smakoszy: dopasowanie win do dań sezonowych

Jesień to świetny czas dla smakoszy: pojawiają się sezonowe produkty bogate w witaminy i mikroelementy. Możesz spokojnie pobiec na targ i poeksperymentować z przygotowywaniem jesiennych potraw. W restauracjach pojawiają się również dania sezonowe. Jakie wino dla nich wybrać? Przedstawiamy 5 najlepszych jesiennych produktów w połączeniu z winami!
Dynia
Dynia to ulubiony produkt szefów kuchni na całym świecie, każdej jesieni w restauracjach w menu znajdują się dania z dyni: zupy, płatki, sałatki, ciasta. Najpopularniejsze to risotto, zupa-krem i słodkie amerykańskie ciasto z dyni. Sama dynia jest trochę słodka, dlatego dobierzemy aromatyczne białe wina o słodkich i dojrzałych owocach w smaku.
Zupa Krem z Dyni - Gęsta, krucha, lekko słodka, zwykle doprawiona takimi przyprawami jak kminek, gałka muszkatołowa i cynamon. Do niego pasuje Gewurztraminer z Alzacji i - pełny, pikantny, z aromatem liczi, płatków róż i przyprawy, doskonale podkreśla charakter pachnącej zupy. Na dwór przyjdą też pachnące gałki muszkatołowe, lepiej wziąć alzacki, niemiecki lub włoski z Górnej Adygi. Dyniową słodycz w zupie podkreślą również torronty z cieplejszych regionów np. z Mendozy i San Juan, zawiera cukier resztkowy, a w aromacie soczysta guawa i brzoskwinia. Jeśli do zupy dodasz curry i ugotujesz w bulionie, użyj czerwonego malbec bez dębowego starzenia.
Risotto z dynią to danie gęstsze, odpowiednie są tutaj białe, pełne wina o jasnym i bogatym smaku. Chardonnay leżakujące w dębowej beczce o smaku wanilii i masła podkreśli delikatną i kremową konsystencję risotto. Wino z Viognier będzie wyglądało jaśniej, lepiej zaczerpnąć z ciepłych regionów, na przykład z francuskiej Langwedocji-Roussillon lub z północnej części Doliny Rodanu - apelacji Condrieux, gdzie wytwarza się półwytrawne Viogniery o słodkim smaku. aromat brzoskwini. Risotto jest świetnym przyjacielem zarówno z wytrawnym prosecco, jak i hiszpańską cavą.
Ciasto dyniowe jest bardzo popularne w Ameryce. Tutaj na ratunek przyjdą nam deserowa gałka muszkatołowa (jest bardzo słodka i gęsta, jak gorący syrop klonowy) czy słodkie Rieslingi. Najważniejsze, że ciasto nie jest słodsze niż wino. Jeśli ciasto jest obficie doprawione cynamonem, goździkami, imbirem, to wystarczą wina wzmacniane - porto, sherry lub madera.
Figa
Figa - jest owocem drzewa figowego lub drzewa figowego. Popularny jest również jesienią: można go podawać na świeżo, w postaci dżemu, a także jako dodatek do różnych dań sezonowych, od sałatek po gorące.
Świeże figi dobrze komponują się z lekkimi czerwonymi winami, takimi jak gamay lub pinot noir. Te ostatnie lepiej wziąć kalifornijskie, południowoaustralijskie lub chilijskie: dominuje w nich aromat czerwonych jagód i przypraw, które podkreślą jasny aromat fig.
Jako przystawkę możesz zrobić pieczony camembert z sosem figowym. Do tak tłustego, kremowego sera z grzybową nutą i słodkim sosem figowym potrzebne jest wino o wysokiej kwasowości z nutami czerwonych i czarnych jagód, a także grzyby w smaku - to oczywiście pinot noir z Francji, Niemiec lub Włochy. Opcjami win-win byłyby różowe szampany lub cava.
Inna popularna potrawa – filet z kaczki z figami i borowikami – doskonale nadaje się do pinot noir z Burgundii, pinotage leżakowanego w dębowej beczce z Afryki Południowej lub czerwonych win Rioja.
Grzyby
Jesień zawsze kojarzy się z sezonem grzybowym. Wybór wina do pieczarek uzależniony jest od sposobu przygotowania. Jeśli zdecydujesz się ugotować risotto, makaron lub pizzę z kurek, te dania z pewnością będą z kremowym sosem, dlatego tutaj warto zaproponować chardonnay starzone w dębie lub starzonego szampana, w którym z czasem pojawia się grzybowa nuta. Filet z kaczki zapiekany z borowikami nie może obejść się bez Burgundowego Pinot Noir - najbardziej grzybowego wina, do którego idealne jest mięso z kaczki.
Biała trufla to jesienny grzyb. Od września do listopada do piemonckiego miasteczka Alba przyjeżdżają miłośnicy trufli, szefowie kuchni i koneserzy lokalnych win. Zazwyczaj trufle są krojone w cienką warstwę na wierzchu makaronu, risotto lub omletu i podawane są z winami z regionu: Barolo, Barbaresco, Barbera D'Alba. Aromaty trufli, liści, wilgotnej ziemi, orzechów i kasztanów doskonale łączą się z bogatymi i korzennymi aromatami tych win.
Jabłka
Jabłka to najpopularniejsze jesienne owoce w naszych szerokościach geograficznych, są bardzo bogate w witaminy. Gęś z jabłkami to przepis znany od czasów starożytnej Rosji, teraz znów w modzie. Ponieważ gęś gotowana jest z dużą ilością przypraw i miodu, jabłek i owoców cytrusowych, potrzebujemy wina, które pasuje do jasności aromatów - Gewürztraminer, Riesling, różowy szampan lub cava.
Zastanówmy się teraz nad najpopularniejszymi deserami, które można zrobić z jabłek, a zamiast zwykłej kawy i herbaty wybierzemy wina deserowe.
Tart Taten to odwrócone francuskie ciasto z jabłkami, jak nasza Charlotte. We Francji przyrządza się go wszędzie – od małych bistro po restauracje z gwiazdkami Michelin. Ponieważ jabłka są zawsze lekko kwaśne, będą pasować do słodkich win Bordeaux z apelacji Sauternes i Barsak lub węgierskiego Tokaju. Wina te mają dobrze zbalansowaną kwasowość, dzięki czemu w połączeniu z szarlotką nie będą wydawały się słodkie, a tony brzoskwini, ananasa, miodu i imbiru dodadzą deserowi bogactwa. A jeśli chcesz czegoś bardziej wyrafinowanego, na ratunek przyjdzie wiekowy szampan.
Pieczone jabłko z orzechami i miodem to popularny deser na całym świecie. Jest bardzo słodkie, można więc spróbować z nim wina deserowego z odmiany Chenin Blanc z Anjou lub z regionu Saveniere w Dolinie Loary: w tych winach słodycz równoważona jest wysoką kwasowością.
Kalafior
Kalafior jest jednym z najzdrowszych i najbardziej dietetycznych warzyw w okolicy, można go gotować, smażyć, piec, a nawet zrobić z niego stek! Jeśli przejdziesz do ostatniego dania i przypieczesz stek z dużą ilością masła, wtedy wystarczą gęste wina o maślanym smaku - chardonnay, semillon lub viognier.
Kolejne popularne danie - krem z kalafiora - wymaga prostszych win, które nie są tak bogate i aromatyczne, na przykład może to być Chablis bez dębowego leżakowania, Muscadet z Doliny Loary, włoski Soave czy Chenin Blanc z RPA.