Jak wybrać sery do win musujących ?

Na świecie istnieje szeroki wybór win musujących na każdy nastrój. I oczywiście przy dobrej butelce wina chciałbyś wybrać ser, który podkreśli i dopełni smak i aromat wina. Istnieją podstawowe zasady łączenia serów i win. Aby jednak nie pomylić się z kombinacją i uprościć wybór sera, warunkowo dzielimy popularne wina musujące na 4 kategorie według stylu i wybieramy sery dla każdej.
Główną zasadą jest to, że ser nie powinien zakłócać smaku wina musującego. Ma to na celu dopełnienie i odsłonięcie go. Często sery i wina z tego samego regionu dobrze do siebie pasują. Oto zasada: tam, gdzie się urodził, tam się przydał. Ale to nie jest reguła, a raczej hack na życie.
Klasyczny
Obejmuje to wina szampańskie, franciacortas, kremy i brytyjskie wina musujące.
Gleby i chłodny klimat regionów, a także stosowane odmiany winorośli, determinują aromat i smak przyszłych win. Najczęściej jest mineralny, z długotrwałym posmakiem.
Aromaty tych win to cytryna, jabłko, brioche, białe kwiaty i tosty.
Ser do klasyki
Wybieraj spośród lekkich, świeżych i kremowych serów: kozie, owcze, Ricotta, Burrata, Mozzarella, Mascarpone, Petite Suisse, Bursen, Fromage Blanc, Tête de Moine.
Zapach owocowy
Kava to jasne, owocowe musujące o niskiej kwasowości. Wino produkowane jest w ciepłej Hiszpanii ze szczepów Zarello, Macabeo i Parellada.
Oczywiście prosecco. Wino produkowane jest w północno-wschodnich Włoszech z winogron glera metodą Sharma. W jego aromacie na pierwszy plan wysuwają się jabłka, brzoskwinie, morele.
W Australii wina musujące są bardzo gęste, żywe i owocowe. Wykonane są z winogron shiraz, cabernet sauvignon i merlot - dość potężnych towarzyszy.
Od sera do owoców musujących
Grana Padano, Edam, sery szwajcarskie - najlepiej nadają się niesezonowane Gruyere, Emmental.
Kwasowość i świeżość
Zekty produkowane są w Niemczech i Austrii. Są niejednorodne pod względem jakości - wykonywane są zarówno w technologii klasycznej, jak i w technologii zbiornikowej. W produkcji wykorzystuje się głównie odmiany winorośli Riesling i Pinot Noir.
Zeckty mają aromaty cytrusów, zielonych jabłek, marakui. Są świeże i dość kwaśne.
W Nowej Zelandii, ze względu na chłodniejszy klimat, wino jest bardzo świeże, powstaje z Sauvignon Blanc, Chardonnay i Pinot Noir.
Ser do świeżego, kwaśnego musowania
Weź jeden z nich: Brie, Camembert, Munster, Raclette, Sbrinz, Swiss Tilsiter.
Słodycz
Wśród półsłodkich win musujących Asti. Te wina o niskiej zawartości alkoholu produkowane są w północno-zachodnich Włoszech, w Piemoncie. Stosowana odmiana winogron to Muscat.
W jego aromacie wyczuwalne są nuty pomarańczy, liczi, słodkich kwiatów, a także miodowy posmak.
Ser do słodkiego wina musującego
Odpowiednie są mocne i cierpkie sery: Roquefort, Gorgonzola, Young Cheddar, Dorblu, Stilton, Parmezan.
Подробнее: https://winestyle.ru