Capo Zafferano Primitivo di Manduria

- Rok
- 2020
- Kolor
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- Szczep
- Primitivo di Manduria
- Kraj
- Włochy
- Region
- Puglia (Apulia)
- Producent
- Capo Zafferano
- Apelacja
- DOC
- Zawartość alkoholu
- 14.5 %
- Pojemność
- 750 ml
Opis
Wino Capo Zafferano Primitivo di Manduria ma ciemnofioletowy kolor.
Wino ma pełny i bardzo wyraźny owocowy aromat. Smak jest bogaty, bardzo owocowy, ciepły z nutami wanilii i przypraw. Równowaga między taniną a kwasem jest idealnie zrównoważona.
Czerwone wytrawne wino wytwarzane z winogron Primitivo 100% uprawianych w winnicach włoskiego regionu winiarskiego Apulia Manduria.
Sugestie kulinarne: grillowane mięso, twarde sery, szynka długodojrzewająca, wołowina, jagnięcina, drób, dania makaronowe włoskie.
Primitivo został zidentyfikowany jako ta sama odmiana winogron co Zinfandel. Jednak chociaż dzielą rodzicielstwo, stało się oczywiste, że są oddzielnymi klonami. Podobnie jak jego kuzyn, Primitivo daje ciemne wina, które są podkreślone dzikimi jeżynami o pikantnych, czasem pieprzowych odcieniach. Bogaty w garbniki, jest jednak wszechstronną odmianą winogron, którą można modyfikować w owocowe, jaśniejsze czerwone i różowe odcienie.
Winogrona są zbierane w idealnej dojrzałości na początku października. Winogrona są najpierw cięte i pozostawiane na krzakach przez 15 dni, w tym czasie tracą około 50% masy z powodu naturalnego suszenia. Dzięki tej metodzie produkcji wino nabiera typowych nut dojrzałych czerwonych owoców, śliwek i rodzynek. Dopiero potem wino jest prasowane. Następnie maceracja na skórze przez dłuższy czas, aby uzyskać bardziej wyraźny aromat i kolor. Po butelkowaniu wino dojrzewa przez 3-4 miesiące w dębowych beczkach, co nadaje winu nutę przypraw i wanilii.


Dla zamówień powyżej 400 zł, wysyłamy za darmo
Zapłać przez internet, szybko, łatwo i bezpiecznie
Oferujemy oryginalne wina sprawdzonych producentów
Wysyłka 1-2 dni robocze