Wino do Kolacji

Podawanie wina do kolacji to coraz częstszy zwyczaj. Kolacja z winem to doskonały pomysł. Lampka trunku może nadać nie tylko dodatkowego smaku, ale też wyjątkowej atmosfery. Nie bez znaczenia jest jednak odpowiedni dobór wina do kolacji, a dokładniej do dań, które się na niej pojawią. Czerwone półwytrawne lub wytrawne wino warto jest podawać do dań bazujących na czerwonym mięsie, ciemnych sosach, cięższych makaronach. Takie wino do kolacji powinno zostać odkorkowane wcześniej, aby mogło pooddychać uwydatniając wszystkie swoje walory smakowe. Co ważne, należy podawać je w temperaturze pokojowej. Przeciwnie jest w przypadku win półwytrawnych i wytrawnych białych. Takie wino do kolacji powinno zostać uprzednio schłodzone i najlepiej sprawdzi się jako trunek do kuchni azjatyckiej, dań rybnych, owoców morza, sałatek, lekkich past oraz delikatnych potraw na bazie drobiu. Z kolei chcąc wybrać wino do kolacji słodkie lub półsłodkie należy pamiętać, że będzie ono pasowało wyłącznie do deseru lub słodkich przekąsek. Zastanawiasz się jakie wino do kolacji wybrać? Kolacja z winem to znakomity pomysł, zaufaj naszym sommelierom i sprawdź naszą ofertę.

Romantyczny wieczór od razu przywodzi na myśl wspólny posiłek oraz odpowiednio dobrane wino do kolacji. Wybór alkoholu przede wszystkim powinien być podyktowany rodzajem dań, które pojawią się na stole, ale nie należy zapominać również o własnych preferencjach. Aby dobrać we właściwy sposób wino do kolacji, warto znać kilka uniwersalnych zasad. Jedną z nich jest to, że do czerwonego mięsa należy podawać czerwone, najlepiej wytrawne wino. Z kolei wino do kolacji, na której pojawi się drób, ryby lub owoce morza musi być delikatniejsze, a więc powinno być to wino białe. Co z winem do kolacji, na której nie pojawi się mięso? Tutaj najlepiej kierować się zasadą, iż delikatne trunki podajemy do delikatnych, lekkich dań (sałatek, lekkich makaronów, przystawek), natomiast czerwone wina zarezerwowane są do dań cięższych, mocno przyprawionych (ciemnych sosów, kuchni azjatyckiej, dań pikantnych). Istotny jest też dobór smaku wina do kolacji do smaku potrawy - dania słone i tłuste warto podawać z winami wytrawnymi, a dania słodkie ze słodkimi trunkami.

Filtrowanie

Kolor

Smak

Szczep

Rok

Jest 60 produktów.

Pokazano 1-60 z 60 pozycji

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło