Wina Różowe

Dobre różowe wino to doskonały pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Znane i lubiane są od lat - pierwsze z nich pojawiły się już za czasów starożytności i szybko zyskały ogromną popularność. Ich nazwa sugeruje oczywiście kolor trunku, który przebiera barwę od jasno pomarańczowego aż po ciemny fiolet. Kolor ten zależny jest nie tylko od szczepu winogrona, ale także od technologii produkcji oraz okresu leżakowania. Cechą charakterystyczną tych win jest fakt, że dojrzewają bardzo szybko, zazwyczaj rozlewa się je do butelek już po 6-8 tygodniach od momentu rozpoczęcia fermentacji. Na alkohole o tym zabarwieniu niekorzystnie wpływa zarówno kontakt z tlenem, jak i drewnianą beczką. Aby walory smakowe win różowych były najciekawsze, produkuje się je z miąższu białego fermentowanego wina oraz miąższu czerwonego. To połączenie daje wyjątkowy smak, jednak trzeba zachować właściwa proporcję. Podobnie, jak w przypadku pozostałych alkoholi tego typu, ze względu na smak rozróżniamy wino różowe wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz wino różowe słodkie.  Wino różowe półwytrawne i wytrawne dobrze komponuje się z lekkimi daniami z drobiu, makaronami, sałatkami, natomiast wino słodkie różowe świetnie podkreśla smak deserów i ciast. Szczególnej uwadze Pań polecamy wino różowe półsłodkie. To po ten alkohol najczęściej sięgają właśnie kobiety, ponieważ jest delikatne, łagodne w smaku i nie jest cierpkie w odbiorze. To idealny dodatek w letni, ciepły wieczór. Najlepiej smakuje delikatnie schłodzone.

Filtrowanie

Kolor

Smak

Szczep

Rok

Jest 12 produktów.

Pokazano 1-12 z 12 pozycji

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło