Wina Wytrawne

Czerwone oraz białe wino wytrawne to najczęściej kupowane wina na świecie. Doceniane są w głównej mierze za swój wyjątkowy, wyrafinowany smak i aromat, wysoką kwasowość oraz gorycz pojawiające się na języku po przełknięciu. Często na finiszu wyczuć można również charakterystyczną suchość w ustach – to przez taninę, czyli barwnik pochodzenia roślinnego. Wino wytrawne czerwone i białe jest wyjątkowe, ponieważ ma bardzo bogaty bukiet smakowy, o czym bez wątpienia warto się przekonać. Wino czerwone wytrawne jest intensywne i ma charakter, dlatego wymaga serwowania z równie charakterystycznymi potrawami. Sugeruje się, aby podawać je z czerwonym mięsem, m.in. z wieprzowiną, dziczyzną, wołowiną czy kaczką. Świetnie smakuje także z intensywnymi serami oraz przekąskami – chorizo, oliwkami, kabanosami, orzechami, pieczywem czy winogronami.

Z kolei wytrawne wino białe serwuje się jako aperitif, podaje do ryb, wędlin, łagodnych serów i białych mięs. Wino białe wytrawne zawsze podaje się schłodzone. Wtedy smakuje najlepiej. Dobre wino wytrawne na prezent czy do kolacji można znaleźć już za kilkanaście złotych. Warto jednak przed zakupem sprawdzić etykietę – to z niej dowiemy się jaki jest poziom garbników, tanin, pektyn oraz alkoholu w danym trunku. Im niższe parametry, tym z cięższym winem mamy styczność. Zwykle trunki te mają do 4 gramów cukru na litr, jednak zdarzają się wyjątki. Im winogrona dojrzewały w bardziej nasłonecznionym miejscu, tym wino będzie miało więcej słodkich nut w smaku.

Filtrowanie

Kolor

Smak

Szczep

Rok

Jest 182 produktów.

Pokazano 1-100 z 182 pozycji

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło