Wina Włoskie

Sklep internetowy oferuje dobre włoskie wina wytrawne oraz najpopularniejsze wina włoskie musujące Prosecco. W ofercie sklepu także białe włoskie wino wytrawne, bardzo dobre włoskie wina różowe, a także włoskie wina półwytrawne i półsłodkie. Dobre włoskie wina - Produkcja wina we Włoszech sięga co najmniej 2000 lat. Pierwszymi osadnikami, dla których wino było ważnym atrybutem życia, byli Kartagińczycy, którzy przybyli do południowych Włoch w drugim tysiącleciu pne. Następnie Grecy nazwali ziemie obecnej Kalabrii Enotrią "krajem wina", a ściślej"krajem, w którym winorośl jest wspierana przez słupy". Dla nich, a potem dla Rzymian, był to znaczący moment: nawet wtedy ludzie rozumieli, że ten sposób formowania winorośli, w przeciwieństwie do winorośli wijących się na drzewach, daje produkt wyższej jakości. Dla Rzymian wino stało się ważnym towarem eksportowym. Rzymscy agronomowie w swoich książkach kładli duży nacisk na produkcję wina włoskiego. Traktaty Cato i Columelli na temat rolnictwa są nadal niezwykle aktualne. Wyobrażenia o dobrym winie starożytnych Rzymian prawie nie pokrywały się z naszymi. Preferowali wina włoskie słodkie i nierzadko rozcieńczali napój wodą lub dodawali do niego miód, przyprawy, zioła i korzenie. Pliniusz Starszy w swojej "Historii Naturalnej" stworzył nawet pierwszą klasyfikację najlepszych włoskich win. Za topowe Grand Cru tamtych czasów uważano "falerne" z terenu dzisiejszej kampanii. Wraz z upadkiem Cesarstwa Rzymskiego jakość produkcji wina na terenie dzisiejszych Włoch popadła w ruinę. Jego ogniska ogrzewano jedynie w klasztorach katolickich, produkujących wino na swoje potrzeby i na sprzedaż. W epoce renesansu zaczął powstawać system mezzadrii, w istocie włoskiej wersji Obroki, w którym chłopi w zamian za użytkowanie ziemi mieli oddać właścicielowi połowę uprawianych plonów. W takich warunkach nie trzeba było myśleć o jakości. Aby przetrwać, chłopi musieli wyprodukować jak najwięcej. Trudno w to uwierzyć, ale system ten przetrwał we Włoszech kryzys filoksery i dwie wojny światowe i został ostatecznie zniesiony dopiero w 1960 roku. To właśnie w 1960 roku rozpoczyna się renesans włoskiego wina wysokiej jakości. Na podstawie francuskiego systemu appellacions powstaje własna piramida jakości, która dzieli wszystkie dobre wloskie wina na stołówki (vino da tavola) i wina ze wskazaniem miejsca pochodzenia (DOC/DOCG). Obecnie we Włoszech jest 36 DOC i 76 DOCG.

Wino z Włoch - Dziś Włochy są największym światowym producentem wina. W 2020 roku produkcja wyniosła 49,1 mln hektolitrów. Kraj jest również wiodącym eksporterem wina pod względem objętości. Głównymi rynkami zagranicznymi dla włoskich produktów od kilku lat pozostają Stany Zjednoczone, Niemcy i Wielka Brytania. Rosja stale plasuje się w pierwszej dziesiątce wiodących importerów i jest uważana za jeden z priorytetowych rynków rozwoju. We Włoszech oficjalnie uznano 590 różnych odmian winogron, ale uważa się, że wciąż istnieje wiele niezidentyfikowanych i niezbadanych winorośli, więc ogólne szacunki czasami sięgają 1000 unikalnych odmian. 10 najczęstszych odmian we Włoszech: Czerwone wino wloskie wytrawne jest królem Toskanii i główną włoską czerwoną odmianą. Wykazuje zwykle wysoką kwasowość, szorstkie garbniki i aromat wiśni, czarnej herbaty i ziół śródziemnomorskich. Sangiovese to wielkie czerwone Toskanie: Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano i Brunello di Montalcino. Dobre najpopularniejsze wina włoskie Pinot Grigio to nowa gwiazda włoskiego winiarstwa, odmiana, której nasadzenia wzrosły o 532% w latach 2000-2015. Chodzi o sukces prostych, umiarkowanie owocowych, umiarkowanie kwaśnych białych win włoskich z Veneto na rynku amerykańskim i brytyjskim. Trebbiano Toscano jest jedną z tych odmian, których gwiazda wydaje się wchodzić. Owocny i bezpretensjonalny, dość neutralny, wcześniej był bardzo popularny wśród winiarzy w całych Włoszech.

Wina Włochy - Dzisiaj, w czasach mody na niezwykłe odmiany autochtoniczne, Trebbiano traci popularność. Glera włoskie wino musujące Prosecco, to kolejny udany projekt z 2000 roku. w ciągu pierwszych piętnastu lat XXI wieku nasadzenia odmian wzrosły o 298%. Powodem jest niesamowity wzrost Prosecco włoskie wina musującego z Veneto, na rynkach krajowych i międzynarodowych. Montepulciano to kolejny ulubieniec publiczności. Czerwona odmiana z Abruzji przyciąga zrozumiałym owocowym aromatem, łagodną kwasowością i jedwabistymi taninami. Cataratto, podobnie jak Trebbiano, jest jedną z tych pechowych, wychodzących z mody odmian, których powierzchnia sadzenia stale maleje z roku na rok. Nadal jest dość popularny na Sycylii, gdzie zwykle produkuje się z niego proste, owocowe i kwiatowe wina na każdy dzień. Merlot to francuska odmiana dobrze zakorzeniona w prawie całych Włoszech. Kiedyś włoscy winiarze nie dawali spokoju chwale win Bordeaux i chcieli produkować coś podobnego u siebie. Wielu wyszło całkiem nieźle. Dziś Merlot najczęściej można znaleźć na północy kraju, w Veneto, Friuli i Lombardii, a także w Toskanii i na Sycylii. Chardonnay ( białe wina włoskie ) główna na świecie biała odmiana, nie została zignorowana przez Włochów. Na fali mody na Chardonnay nasadzenia wciąż rosną. Chardonnay uprawia się zarówno w północnej Lombardii, aby produkować świeże, musujące wina Franchacorta,jak i na Sycylii-na mocne i owocowe ciche. Primitivo najpopularniejsze włoskie wino wytrawne nie jest prymitywną, ale wczesną odmianą, której popularność rośnie w ostatnich latach. Wydaje się, że powodem jest pokrewieństwo z amerykańskim zinfandelem, jednak sama odmiana apulijska z jasnym, owocowym aromatem, miękkimi, aksamitnymi taninami i lekką słodyczą szybko zdobywa nowych fanów na całym świecie. Barbera jest królową Piemontu, która zawsze jest w cieniu króla Nebbiolo. Niemniej jednak bezpretensjonalna i produktywna Barbera pozostaje główną odmianą piemoncką pod względem powierzchni sadzenia. Daje jasne wina o wysokiej kwasowości, dyskretnych taninach i intensywnych smakach kwaśnych wiśni i pikantnych przypraw.

Wina z Włoch - Apulia czyli szczep primitivo najpopularniejsze wina włoskie wytrawne czerwone. Włoskie wino powstaje w każdym z 20 regionów Włoch. Statystycznie ze znacznym marginesem prowadzą Veneto, Apulia, Emilia-Romania i Sycylia. Na liście znajdują się m.in. Basilicata, Liguria i Valle D ' Aosta.  Główny zarówno pod względem objętości, jak i statusu region północno-zachodnich Włoch. Produkuje się tu wielkie czerwone wina z Nebbiolo: Barolo i Barbaresco. Jednak pod względem powierzchni sadzenia prowadzi Barbera, która daje wina gastronomiczne, które doskonale nadają się do gęstej kuchni piemonckiej. Ponadto region jest miejscem narodzin ulubionego przez wielu Asti, słodkiego wina włoskie musujące z muscat. Nie zapomnij o świeżych, cytrusowych Gavi, które mogą stanowić godną konkurencję dla Venetian Pinot Grigio. Po przylocie do Mediolanu, stolicy Lombardii, musisz koniecznie wypić kieliszek franchacorty, głównego lokalnego musującego na bazie Pinot nero, Pinot Bianco i Chardonnay. Lokalne Czerwienie z Nebbiolo, które nazywa się tu Chiavenna, są również piękne. Valtellina jest mniej znanym regionem niż piemonckie Barolo i Barbaresco, więc łatwiej jest znaleźć tutaj dobry stosunek jakości do ceny. Wino z Włoch - Często dobre włoskie wina wytrawne. Liguria to niewielki Region winiarski. Lokalne wina na bazie rossese, Nasco, albaroli i Pigato są najczęściej pijane przez wielu turystów przyjeżdżających zobaczyć piękno Cinque Terre. Dolina Aosty jest najmniejszym pod względem produkcji i najwyższym regionem winiarskim we Włoszech. Wysokość winnic dochodzi tutaj do 1300 metrów nad poziomem morza. Rośnie na takiej wysokości zwykle tylko miejscowa prie Blanc, starożytna odmiana, której pierwsza wzmianka pochodzi z XIII wieku. Poniżej, w dolinie, uprawia się Nebbiolo, pinot noir i rodzime czerwone odmiany-prie Rouge, Petit Rouge, fiumin, Cornalin, mayole i inne. Veneto to największy Region winiarski w kraju, przede wszystkim dzięki modnym Prosecco włoskie i Pinot Grigio. Nie należy jednak zapominać o białym winie włoskim Soave z garganegi i czerwonych valpolicelli na bazie Corvina. Oba są uczciwymi winami na każdy dzień, ale oba appellaciones mają znakomitych producentów, których wina mogą zaskoczyć nawet wyrafinowanych koneserów. Amarone, wino z podwiniętych winogron o jasnym wiśniowym aromacie, mocnym ciele i aksamitnych taninach jest również bardzo popularne. Bardzo często włoskie wino musujące. Friuli słynie przede wszystkim z białych win z lokalnych i międzynarodowych odmian. Najlepsze winnice znajdują się tutaj na wzgórzach (colli), co znajduje odzwierciedlenie nawet w nazwie appellacions Collio I Colli Orientali Del Friuli. W ostatnich dziesięcioleciach region zyskał międzynarodowe uznanie dzięki tak zwanym winom "pomarańczowym". Wykonane są z białych winogron "w kolorze czerwonym", to znaczy z mniej lub bardziej długotrwałą maceracją na skórze, dzięki czemu wino nabiera bursztynowego odcienia. Region jest związkiem dwóch dość różnych terytoriów: niemieckojęzycznej Alto Adige (aka Południowy Tyrol) i włoskiego w duchu Trentino. Drugi znany jest przede wszystkim z win musujących Trento DOC z Chardonnay i Pinot Nero, a cała paleta odmian jest uprawiana w Alto Adige, w tym Krzyżacy Gewurztraminer, silvaner i Muller Thurgau.

Filtrowanie

Typ

Smak

Szczep

Rok

Jest 98 produktów.

Pokazano 1-98 z 98 pozycji
Capo Zafferano Primitivo di Manduria
  • -5,00 zł
Włochy

Capo Zafferano Primitivo di Manduria

Cena podstawowa 89,90 zł -5,00 zł Cena 84,90 zł
Santa Margherita Pinot Grigio
Włochy

Santa Margherita Pinot Grigio

Cena 79,90 zł
Chianti Banfi
Włochy

Chianti Banfi

Cena 59,90 zł
Chianti Banfi Classico
Włochy

Chianti Banfi Classico

Cena 84,90 zł
La Pettegola Vermentino Banfi
Włochy

La Pettegola Vermentino Banfi

Cena 59,90 zł
Chianti Cecchi
Włochy

Chianti Cecchi

Cena 39,90 zł
Sassoregale Sangiovese
Włochy

Sassoregale Sangiovese

Cena 69,90 zł
Valpolicella Calssico Bolla
Włochy

Valpolicella Calssico Bolla

Cena 49,90 zł
Pinot Grigio Bolla
Włochy

Pinot Grigio Bolla

Cena 49,90 zł
Epicuro Primitivo di Manduria
Włochy

Epicuro Primitivo di Manduria

Cena 59,90 zł
Epicuro Nero d`Avola
Włochy

Epicuro Nero d`Avola

Cena 49,90 zł
Epicuro Primitivo di Puglia
Włochy

Epicuro Primitivo di Puglia

Cena 49,90 zł
Epicuro Italian Zinfandel
Włochy

Epicuro Italian Zinfandel

Cena 54,90 zł
Epicuro Aglianico
Włochy

Epicuro Aglianico

Cena 49,90 zł
Epicuro Roma Rossa
Włochy

Epicuro Roma Rosso

Cena 74,90 zł
Epicuro Chardonnay Fiano
Włochy

Epicuro Chardonnay Fiano

Cena 49,90 zł
Epicuro Pinot Grigio
Włochy

Epicuro Pinot Grigio

Cena 44,90 zł
Epicuro Primitivo Rosato
Włochy

Epicuro Primitivo Rosato

Cena 49,90 zł
12e Mezzo Rosato del Salento
Włochy

12e Mezzo Rosato del Salento

Cena 44,90 zł
Brilla Prosecco Extra Dry
Włochy

Brilla Prosecco Extra Dry

Cena 59,90 zł
Bepin de Eto Prosecco Brut
Włochy

Bepin de Eto Prosecco Brut

Cena 69,90 zł
Messer del Fauno Primitivo Ekologiczne
Włochy

Messer del Fauno Primitivo

Cena 39,90 zł
Almarosa Primitivo
Włochy

Almarosa Primitivo Puglia

Cena 39,90 zł
Grifone Primitivo
Włochy

Grifone Primitivo

Cena 39,90 zł
Capoforte Primitivo Salento
Włochy

Capoforte Primitivo Salento

Cena 74,90 zł
Fontella Chianti
Włochy

Fontella Chianti

Cena 44,90 zł
Fragolino Perlino Rosso
Włochy

Perlino Fragolino Rosso

Cena 29,90 zł
Perlino Fragolino Bianco
Włochy

Perlino Fragolino Bianco

Cena 29,90 zł
Riporta Old Vines Primitivo Puglia
  • Oczekiwanie na dostawę
Włochy

Riporta Old Vines Primitivo Puglia

Cena 49,90 zł
Perlino Fragolino Rose
  • Nowość
Włochy

Perlino Fragolino Rose

Cena 29,90 zł

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło