Wina Cava

Wszystkie toasty w Hiszpanii zwykle wznoszą się pod szumem kieliszków wypełnionych Cava — słynnym hiszpańskim winem musującym. Pije się go na wszystkich bankietach i przyjęciach, uroczystościach i uroczystościach rodzinnych — bez tego wina nie można sobie wyobrazić hiszpańskiego ślubu lub chrzcin. Ten wspaniały napój jest bardzo popularny nie tylko w Hiszpanii, ale także w wielu krajach na całym świecie. Kava jest stale porównywana do szampana i jest to całkiem naturalne — jest doskonałą alternatywą dla najsłynniejszego wina musującego i stanowi poważną konkurencję dla niego. Jednocześnie w stosunku jakości do ceny Kava ma znaczącą przewagę. W Hiszpanii produkowane są różne wina musujące, ale nie wszystkie z nich można nazwać Cava. Ta nazwa jest podawana tylko konkretnemu rodzajowi win. Kava jest wytwarzana przy użyciu klasycznej metody szampanizacji (Methode Champenoise) w ściśle ograniczonym regionie, tylko z niektórych odmian winogron.

Pierwsze hiszpańskie wino musujące, nazwane później "Cava" (Cava), stworzył w 1872 roku Don Jose Raventos — przedstawiciel starożytnej dynastii winiarskiej Codorniu (Codorniu). Opanował francuską metodę produkcji szampana i z powodzeniem wdrożył ją w swojej rodzinnej winnicy w Katalonii. Już w 1888 roku Hiszpański szampan z piwnic Codornho otrzymał najwyższe wyróżnienia na międzynarodowych konkursach. Od tego czasu Kava stała się niezwykle popularna, a ogromna liczba butelek tego wina jest obecnie produkowana zarówno do konsumpcji krajowej, jak i na eksport. Do 1970 r. wino to nosiło nazwę Champana de Cava, co oznacza "szampana z piwnicy". Jednak termin "szampan" musiał zostać porzucony, ponieważ wyłączne prawa do jego używania zostały zapisane we Francji.

Zgodnie z hiszpańskimi przepisami Cava może być produkowana w kilku regionach winiarskich w kraju, z których każdy ma status DO. Są To: Rioja, Estremadura, Walencja, Nawarra, Aragonia. Ponad 95% produkcji znajduje się w Katalonii, w regionie Penedes. Tutaj, w mieście San Sadurni, znajdują się ogromne piwnice najbardziej znanych producentów wina Kava, Freixenet i Codornu. Posiadają dwie trzecie całej produkcji. Wokół miasta znajduje się duża liczba małych fabryk. W sumie Cavu w Hiszpanii jest produkowany przez ponad sto gospodarstw. Każdego roku na rynek krajowy i zagraniczny produkuje się ponad 200 milionów butelek tego napoju. Wśród hiszpańskich win Cava zajmuje drugie miejsce pod względem eksportu po słynnej Sherry.

Kava może być produkowana tylko z kilku lokalnych odmian winogron. W przypadku białych win klasycznym zestawem są: Macabeo, który nadaje winu świeżość i owocowy aromat, Parellada, który wzbogaca wino zapachem kwiatów i nadaje kwas Xarel-lo. Są one mieszane w różnych proporcjach, uzyskując w ten sposób niezbędny bukiet smaków i aromatów. Inne odmiany do produkcji Kava: subirat (Subirat) lub Malvasia (Malvasia) i doskonale zakorzenione w Hiszpanii Chardonnay (Chardonnay). Do produkcji win różowych stosuje się odmiany: Garnacha (Garnacha), Monastrell (Monastrell), Pinot Noir (Pinot Noir) i trepat (Trepat).

Filtrowanie

Kolor

Smak

Szczep

Rok

Jest 3 produktów.

Pokazano 1-3 z 3 pozycji

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło