Wina Wzmacniane

Wina likierowe, spotykane również jako wina wzmacniane, to trunki wyjątkowe. Produkuje się je z różnych szczepów winogron, niemal na całym świecie, a to, co je wyróżnia to fakt, że w trakcie fermentacji do masy dodaje się destylowanego, mocnego alkoholu. W efekcie otrzymywane jest wino o zawartości 15%-22% alkoholu. Chyba najbardziej popularnymi w tej kategorii są hiszpańskie malagi i sherry, portugalskie madery i porto, francuskie pineau des Charentes oraz włoskie marsale. Wino likierowe wzmacniane wytwarzane jest zarówno z jasnych, jak i ciemnych winogron. Te, powstające z ciemnych owoców cechuje bardzo głęboki, nasycony kolor. Poszczególne trunki wydają się być prawie czarne. Z kolei białe wino wzmacniane ciemnieje dopiero podczas długiego leżakowania i może przyjąć barwę nawet ciemnego bursztynu. Warto wspomnieć, że kolor w obu przypadkach nie jest zależny od rodzaju dolanego destylatu. To, co rzadko zdarza się w przypadku win tradycyjnych, czyli dosładzane fermentującego trunku, w przypadku win wzmacnianych jest całkowicie standardową procedurą. Zazwyczaj wino to dosładza się przy pomocy skarmelizowanego syropu z gotowania moszczu oraz mistelli. Coraz częściej korzysta się również z koncentratu gronowego oraz karmelu. Za zapach i aromat tych trunków odpowiada jednak głównie alkohol bazowy oraz ten dodawany później. Takie wina idealnie sprawdzają się jako dodatek do deserów oraz słodkich przekąsek. Warto wspomnieć, że nie należy trzymać ich długo w karafce, gdyż tracą wtedy swoje walory smakowe.

Sorry for the inconvenience.

Chwilowy brak zawartości.

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło