Wina Deserowe

Wino deserowe to półsłodki lub słodki trunek zazwyczaj podawany w trakcie lub po zjedzeniu deseru. Ważne jest, aby zachować harmonię pomiędzy trunkiem i jedzeniem – muszą mieć one zbliżony poziom słodyczy, a już na pewno deser nie może być słodszy od wina. Dlaczego? Ponieważ jeśli do słodkiego deseru wypijemy niesłodkie, wytrawne wino, będzie miało ono dla nas kwaśny, nieprzyjemny posmak. Taki kontrast spowoduje, że nawet najlepszy trunek będzie nieprzyjemny w odbiorze. Wina deserowe swoją nazwę zawdzięczają językowi francuskiemu, w którym w którym Vin de dessert oznacza właśnie wino konsumowane do deseru. Przyjmuje się, że są to alkohole dość mocne, zawierające od 14 do 22% alkoholu. Tak wysoką moc uzyskuje się poprzez przerwanie procesu fermentacji moszczu oraz dodanie innego alkoholu. Dzięki temu zachowuje się także słodycz zawartą w gronach. Deserowe wino przechowuje się w pozycji pionowej, a w ich wytwarzaniu specjalizują się kraje południowej Europy. Najbardziej cenionymi w tej kategorii są wina o zawartości 4–6% cukru, takie jak: sherry, porto, madera i samos. Pochodzą one z Hiszpanii, Portugalii, Włoch oraz Grecji. Deserowe wino hiszpańskie oraz wino deserowe portugalskie wytwarza się z owoców bardzo dojrzałych, a nawet przejrzałych. Winogrona zbiera się bardzo późno, aby oddały jak najwięcej słodyczy do wina. W przypadku wysokojakościowych win deserowych można iść jeszcze dalej i mieć nadzieję na zakażenie winogron tak zwaną szlachetną pleśnią, dzięki której wino ma silnie skoncentrowany smak i aromat.

Sorry for the inconvenience.

Chwilowy brak zawartości.

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło