Wina Saperavi

Szczep Saperavi to winogrono o czerwonym zabarwieniu, wręcz czarnej skórce i ciemnym soku, znane co najmniej od średniowiecza. Najchętniej uprawiane jest w Gruzji i to z tym krajem jest najbardziej kojarzone - szacuje się, że uprawa tej winorośli zajmuje tam 3,7 tys. ha. Wino Saperavi wyróżnia intensywny kolor (jest bardzo ciemne, prawie czarne), kwasowość i świeżość. Jest ono dość mocno taniczne, ma mocną strukturę i świetnie nadaje się do długiego leżakowania. Wino gruzińskie Saperavi może występować w wersji półsłodkiej, która słynie z intensywnie owocowego smaku – wiśni, czereśni, jeżyn, śliwek oraz dodatku w postaci czekolady, nut korzennych i kawowych. Niewątpliwie najciekawszą propozycją jest jednak Saperavi wino czerwone wytrawne, bardzo głębokie i wielowymiarowe. Wyczuwalny jest w nim mocny aromat wiśni, jagód, pikantnej papryczki, ziół, a także przypraw korzennych. W tym winie wyczuwalne są także dębowe nuty, które idealnie komponują się z pozostałymi aromatami. Alkohol ma długi, przyjemny finisz. Saperavi wino produkuje się zarówno metodami nowoczesnymi, europejskimi, jak i tradycyjnie, przy pomocy glinianych kvevri. Naczynia ta (amfory) zakopuje się w ziemi na czas dojrzewania trunku. Bywa, że po okresie spędzonym w kvevri wina przed butelkowaniem wędrują jeszcze do beczek. Alkohole przygotowane w taki sposób mają charakterystyczną, ceglastą fakturę i wyraźniejszą taninę niż te dojrzewające wyłącznie w beczce.

Filtrowanie

Typ

Smak

Szczep

Rok

Jest 1 produkt.

Pokazano 1-1 z 1 pozycji
Iveriuli Sachino Red Medium Dry
  • Oczekiwanie na dostawę
Gruzja

Iveriuli Sachino Red

Cena 39,90 zł

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło