Wina Sangiovese

Szczep Sangiovese to odmiana winorośli, wchodząca w skład najznakomitszych win na świecie - Brunello di Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano i Chianti. Nazwa tej rośliny pochodzi z łacińskiego „sangius Jovis” co oznacza „krew Jowisza”, którą nadali jej mnisi z terenów dzisiejszej Romanii. Stamtąd właśnie szczep został przewieziony do Toskanii, aby mógł rozwinąć pełnię sowich możliwości smakowych. Wina Sangiovese sprawdzają się zarówno jako wina codzienne, odpowiednie do degustacji niezależnie od sytuacji i wybitne pozycje, osiągające najwyższe oceny koneserów z całego świata. Wina z odmiany Sangiovese potrafią smakować bardzo różnorodnie – część z nich jest delikatna, owocowa i lekka, a część to trunki o głębokim smaku i strukturze, potężne i obfitujące w garbniki. Wszystko za sprawą wieku alkoholu. Młode wina ze szczepu Sangiovese mają ciepłe aromaty truskawek oraz malin, są przyjemnie łagodne i subtelne. Starzone w beczkach nabierają z kolei intensywności i charakterystycznego posmaku beczkowych nut. Bardzo często szczep tej rośliny używany jest w kupażach, szczególnie w winach przeznaczonych do długiego leżakowania.
Wino Sangiovese lekkie doskonale smakuje jako dodatek do wędlin, bruschetty, sera owczego oraz klasycznej włoskiej pizzy. Nieco cięższe, starsze trunki świetnie będą się komponować z makaronami, duszonymi warzywami, gulaszami i cięższymi sosami oraz wieprzowiną. Najstarsze i najmocniejsze wina z tej odmiany należy podawać do befsztyków albo gulaszu z dzika, ewentualnie do starego sera typu Pecorino lub Parmigiano Reggiano.

Sorry for the inconvenience.

Chwilowy brak zawartości.

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło