Masi Costasera Amarone della Valpolicella Classico

Masi Costasera Amarone della Valpolicella Classico
Masi Costasera Amarone della Valpolicella Classico
Włochy
279,90 zł
Brutto
Ilość

Jeżeli wybrana przez Ciebie ilość wina jest niedostępna, napisz do nas sms 533-951-228. Zamówienie skompletujemy w ciągu 48 godz.

Rok
2016
Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Szczep
Corwina 70%, Rondinella 25%, Molinara 5%
Kraj
Włochy
Region
Veneto, Amarone della Valpolicella Classico
Producent
Masi
Apelacja
DOCG
Zawartość alkoholu
15 %
Pojemność
750 ml

Opis


Wino Masi Costasera Amarone della Valpolicella Classico ma głęboki rubinowo-czerwony kolor.

Wino ma łagodny, dobrze ustrukturyzowany smak z jasną kwasowością i wyrafinowanymi słodkawymi akcentami dojrzałych owoców. W akordzie wyczuwalne są niuanse suszonych wiśni, czekolady i cynamonu na tle wykwintnych taninowych półtonów. Długotrwałe, suche wykończenie.

Mocny, bogaty i złożony smak wina jest pełen akcentów dojrzałych śliwek, likieru wiśniowego, nut Balsamico i nutek mięty. Bogaty i wykwintny bukiet.

Wino stanowi idealną parę dań z dziczyzny, przepiórek, obficie przyprawionych potraw, dojrzałych serów, takich jak Gorgonzola, pecorino i parmezan.

Costasera Amarone Classico to wspaniałe czerwone wino wytwarzane z winogron Corvina, Rondinella i Molinara zgodnie ze starożytną metodą suszenia winogron, która była znana w czasach Cesarstwa Rzymskiego. Zbiory wina Kostasera zbiera się pod koniec września-w pierwszych dniach października i układa na bambusowych stojakach, gdzie pozostaje do stycznia, stopniowo zmniejszając wagę o 35% i koncentrując cukier. Następnie wyłącznie odmiana Korwina jest narażona na szlachetny grzyb Botrytis. Po lekkim wyciśnięciu jagody fermentuje się przez 1,5 miesiąca w kadziach ze stali nierdzewnej lub dużych beczkach z dębu slawońskiego w niskiej temperaturze. Wino jest następnie wlewane do mniejszych beczek i fermentowane alkoholowo przez 35 dni, po czym następuje fermentacja jabłkowo-mleczna. Dojrzewanie młodego wina odbywa się przez 24 miesiące: 80% wina — w beczkach z dębu Allier, 20% wina — w beczkach z dębu slawońskiego, z czego 40% — Nowe, 30% — ponownie użyte, 30% — użyte po raz trzeci. Po starzeniu wino jest butelkowane i pozostawione do dojrzewania przez co najmniej kolejne 4 miesiące w piwnicach winnicy. Doskonały potencjał przechowywania wina wynosi 30-35 lat.

Inne wina tego producenta

Powiązane wina

Inne wina z tej kategorii

Poznaj wina z tej samej kategorii
Darmowa dostawa od 400 zł

Dla zamówień powyżej 400 zł, wysyłamy za darmo

Bezpieczne płatności

Zapłać przez internet, szybko, łatwo i bezpiecznie

Gwarancja jakości

Oferujemy oryginalne wina sprawdzonych producentów

Wysyłka w 48h

Wysyłka 1-2 dni robocze

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło