Wina Australijskie

Australia to zielony kontynent, który dostarcza na rynek międzynarodowy wysokiej jakości wina Australijskie. Ponad połowa powierzchni winnic koncentruje się w południowej części Australii, występuje łagodny klimat subtropikalny, podczas gdy Północna i środkowa część wyspy to tropiki i pustynia. Winiarze z Południowej Australii muszą uważnie monitorować zbiory: pomimo sprzyjających warunków naturalnych winogrona dojrzewają dość szybko i mogą dojrzewać z dnia na dzień. Producenci wina Australijskiego weszli na poziom przemysłowy w połowie XX wieku i dopiero w ciągu ostatnich 20-30 lat nastąpił prawdziwy skok w produkcji wina w Australii. Dziś z powodzeniem uprawiane są tutaj wszystkie międzynarodowe odmiany winogron, jakość win jest regularnie potwierdzana przez najwyższe oceny znanych krytyków. Paleta czerwonych win australijskich jest reprezentowana przez Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlosemillon, a dopiero potem następuje Chardonnay, a nawet Riesling, który udaje się uprawiać w chłodnych obszarach.

Wszystkie główne regiony winiarskie Australii koncentrują się na południowym wybrzeżu. Najstarszym i najważniejszym z nich jest Barossa Valley, gdzie rosną najstarsze winorośle, a winiarze produkują czerwone wina z międzynarodowych odmian, które mogą konkurować ze starymi światowymi mistrzami. Region Cunavarra to światowej klasy czerwone wina, szczególnie warte podkreślenia Cabernet Sauvignon. Dolina Eden słynie z białych win z Chardonnay i Riesling. Region zwany wzgórzami Adelaide produkuje dobre wina musujące (w sumie znajduje się 90 prywatnych winnic). Aż 600 winnic działa w stanie Wiktoria, wiele z nich zachowało się od XIX wieku.

Filtrowanie

Kolor

Smak

Szczep

Rok

Jest 7 produktów.

Pokazano 1-7 z 7 pozycji

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło