Wina

Wino to napój wieloaspektowy i nieodzowny element kultury każdego kraju. Znajomość rodzajów wina jest niezbędna, aby wybrać wysokiej jakości i smaczny napój.

Klasyfikacja win według koloru obejmuje 3 główne nazwy:

  1. Czerwone. Napój zrobiony jest z ciemnych winogron. Jego ton może zmieniać się od jasnych do ciemnych, zależy to od odmiany winogron. Osad jest dozwolony.
  2. Białe. Wykonane z lekkich odmian. Rzadko z ciemnych winogron, z których wstępnie obierana jest skórka, które mają większość barwników.
  3. Różowe. Wykonany jest z ciemnych jagód, z których usuwa się skórkę, lub z mieszanki ciemnych i jasnych winogron.

Zarówno jasne, jak i ciemne winogrona składają się z jasno zabarwionej miazgi. Dlatego biały napój można przygotować zarówno z jasnych owoców, jak i ciemnych, a nawet szkarłatnych. Jednak czerwony jest wytwarzany tylko z czarnych, szkarłatnych lub niebieskich jagód.

Wyróżniamy następujące rodzaje wina czerwonego:

  • Merlota. Wyprodukowany z jednej z najpopularniejszych odmian winogron. Napój ten wyróżnia się delikatnym i lekkim aromatem z subtelnym posmakiem. Spodoba się początkującym, którzy nie zrozumieli jeszcze w pełni wszystkich cech win wytrawnych. Ten napój z łatwością pasuje do każdego dania.
  • Cabernet Sauvignon. Znajduje się wśród najpopularniejszych odmian; jest uważany za ulubiony napój wszystkich. Często miesza się go z innymi gatunkami. Ma lekko cierpki posmak z orzeźwiającymi nutami wanilii. Nadaje się do ciemnych dań mięsnych, dobrze komponuje się z wołowiną.
  • Sira lub Shiraz. To są 2 nazwy 1 gatunku jagód. Owoce nadają napojowi głęboki szkarłatny odcień. Wino posiada lekką cierpkość, przez którą przebijają się przyjemne nuty czarnej porzeczki. Dobrze komponuje się z grillowanym mięsem, szczególnie ze stekami.
  • Pinot noir. Ma bogaty i niezwykle łagodny smak o niskiej cierpkości. W aromacie dominują nuty owocowe. Dobrze komponuje się z sushi, łososiem, drobiem i jagnięciną.
  • Malbec. Bogata odmiana, która rozwija się w postaci zmieniającego się smaku, który zależy od miejsca zbioru. W większości przypadków jest to przewiewny napój o soczystym, ciemnym odcieniu. Jest również mieszany z innymi odmianami. Idealne do mięs, foie gras.
  • Cahors. Najkrótszy okres dojrzewania prawdziwego Cahorsa to 36 miesięcy. Cahors ma soczysty czerwony kolor i wyraźny, chwytliwy słodki posmak. Podawane zarówno do dań mięsnych, jak i słodkich przekąsek.
Filtrowanie

Cena

20,00 zł - 150,00 zł

Producent

Rok

Smak

Jest 37 produktów.

Pokazano 1-37 z 37 pozycji

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło