Wina Nowa Zelandia

Co wiemy o Nowej Zelandii? Być może tylko to, że jest gdzieś bardzo daleko i słynie z hodowli owiec. Niewiele osób wie, że Nowa Zelandia produkuje dziś najbardziej wartościowe wina, które zyskały międzynarodowe uznanie. Nowa Zelandia składa się z dwóch wysp, Północnej i Południowej, i jest uważana za najbardziej ekologiczny i zielony kraj na świecie. Rozkwit nowozelandzkiej produkcji wina rozpoczął się w latach siedemdziesiątych i trwa do chwili obecnej. Wina nowozelandzkie zajęły szczególną niszę w kategorii starych białych win. Kraj zasłynął dzięki aromatycznym winom Sauvignon Blanc, zupełnie innym niż sauvignons z innych krajów. Unikalny smak i aromat agrestu, szparagów i owoców tropikalnych mają sauvignons z Marlborough.

Sadzenie Chardonnay znacznie wzrosło w ostatnich latach. Ogólnie rzecz biorąc, Nowa Zelandia jest uważana za kraj białych win, dlatego równie cenione są wina Chardonnay, Gewurztraminer i Riesling. Nie można zignorować wspaniałych czerwonych win z europejskich odmian winogron-obowiązkowych Cabernet Sauvignon i Merlot z Wellington, Pinot Noir z Martinborough. Znane odmiany winogron w lokalnych warunkach klimatycznych, na żyznych glebach dają zupełnie nowe wina, jasne i oryginalne. Praktycznie cała objętość win nowozelandzkich jest produkowana w trzech regionach: Hawks Bay i Gisborne na Wyspie Północnej oraz Marlborough na Wyspie Południowej. Należy zauważyć, że wina Nowej Zelandii są nadal rzadkimi gośćmi w krajach europejskich, więc masz doskonałą okazję do odkrycia nowych odcieni smaku i aromatu pięknych win!

Filtrowanie

Typ

Smak

Szczep

Rok

Jest 4 produktów.

Pokazano 1-4 z 4 pozycji

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło