Concerto Lambrusco Reggiano Medici Ermete Organic

Concerto Lambrusco Reggiano Medici Ermete
Concerto Lambrusco Reggiano Medici Ermete
Włochy
69,99 zł
Brutto
Ilość

Dostępna ilość: 5

Rok
2022
Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Smak
Musujące
Szczep
Lambrusco Salamino
Kraj
Włochy
Region
Emilia Romagna
Producent
Medici Ermete
Apelacja
DOC Lambrusco Reggiano
Zawartość alkoholu
11.5 %
Pojemność
750 ml

Opis


Wino musujące Concerto Lambrusco Reggiano Medici Ermete o bogatym czerwono-rubinowym kolorze.

Wino ma wytrawny, bardzo czysty, okrągły, świeży, żywy, przyjemny, harmonijny owocowy smak z doskonałą równowagą kwasowości i taninowości.

Intensywny i trwały aromat wina jest nasycony nutami czerwonych owoców i jagód (truskawek, malin i wiśni).

Sugestie kulinarne: Wino doskonale komponuje się z wędlinami (salami, mortadela, szynka itp.), tortellini i Cappelletti w bulionie, lasagna, Tagliatella z sosem mięsnym, Tortelli z dyni z ziołami, potrawami z sosem mięsnym, pieczeniem, grillowanym mięsem, risotto z dynią i grzybami, dojrzałymi serami i potrawami wegetariańskimi.

Ojczyzną czerwonych winogron Lambrusco, liczących do 60 podgatunków, jest Region Emilia-Romania, położony w południowych północnych Włoszech. Wiadomo, że w tym obszarze produkcja wina była zaangażowana w czasach starożytnego Cesarstwa Rzymskiego, a wina z Lambrusco już wtedy były niezwykle poszukiwane ze względu na naturalną musowanie i zdolność do dobrego zaspokojenia pragnienia. Dziś z niegdyś dzikich winogron wytwarzane są piękne lekkie wina, bardzo popularne we Włoszech i daleko poza nią.

Concerto Lambrusco Reggiano to bardzo przyjemne organiczne wino musujące, wykonane w starym stylu, ale jednocześnie jest nowym przedstawicielem win Lambrusco. Ten piękny napój o soczystym smaku będzie doskonałym dodatkiem do pysznych dań kuchni włoskiej.
"Concerto" jest wytwarzany z winogron Lambrusco Salamino uprawianych w prowincji Reggio Emilia w winnicy, których wydajność jest o 25% niższa niż w specyfikacji DOC. Starannie wybrane jagody są mielone, powstałą brzeczkę w kontakcie ze skórą podaje się w niskiej temperaturze przez 5-6 dni. Odbywa się to w celu uzyskania głębszego koloru i bogatego smaku wina. Fermentacja alkoholowa trwa około 20 dni, a następnie wino jest pompowane pod ciśnieniem do szczelnych stalowych zbiorników, w których odbywa się wtórna fermentacja. Po ustabilizowaniu i filtrowaniu "Concherto" jest butelkowany.

Temperatura serwowania: 16-18˚C

UWAGA: Napoje alkoholowe mogą być sprzedawane wyłącznie osobom pełnoletnim i trzeźwym przy odbiorze Zamówienia.

Inne Alkohole z tej Kategorii

Darmowa dostawa od 500 zł

Dla zamówień powyżej 500 zł, wysyłamy za darmo

Bezpieczne płatności

Zapłać przez internet, szybko, łatwo i bezpiecznie

Gwarancja jakości

Oferujemy oryginalne wina sprawdzonych producentów

Wysyłka w 24h

W dni robocze zamówienia złożone do godz. 11.00 wysyłamy tego samego dnia

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło