Concerto Lambrusco Reggiano Medici Ermete Organic

Concerto Lambrusco Reggiano Medici Ermete
Concerto Lambrusco Reggiano Medici Ermete
Włochy
79,90 zł
Brutto
Ilość

Jeżeli wybrana przez Ciebie ilość wina jest niedostępna, napisz do nas sms 533-951-228. Zamówienie skompletujemy w ciągu 48 godz.

Rok
2020
Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Smak
Musujące
Szczep
Lambrusco Salamino
Kraj
Włochy
Region
Emilia Romagna
Producent
Medici Ermete
Apelacja
DOC Lambrusco Reggiano
Zawartość alkoholu
11.5 %
Pojemność
750 ml

Opis


Wino musujące Concerto Lambrusco Reggiano Medici Ermete o bogatym czerwono-rubinowym kolorze.

Wino ma wytrawny, bardzo czysty, okrągły, świeży, żywy, przyjemny, harmonijny owocowy smak z doskonałą równowagą kwasowości i taninowości.

Intensywny i trwały aromat wina jest nasycony nutami czerwonych owoców i jagód (truskawek, malin i wiśni).

Wino doskonale komponuje się z wędlinami (salami, mortadela, szynka itp.), tortellini i Cappelletti w bulionie, lasagna, Tagliatella z sosem mięsnym, Tortelli z dyni z ziołami, potrawami z sosem mięsnym, pieczeniem, grillowanym mięsem, risotto z dynią i grzybami, dojrzałymi serami i potrawami wegetariańskimi.

Ojczyzną czerwonych winogron Lambrusco, liczących do 60 podgatunków, jest Region Emilia-Romania, położony w południowych północnych Włoszech. Wiadomo, że w tym obszarze produkcja wina była zaangażowana w czasach starożytnego Cesarstwa Rzymskiego, a wina z Lambrusco już wtedy były niezwykle poszukiwane ze względu na naturalną musowanie i zdolność do dobrego zaspokojenia pragnienia. Dziś z niegdyś dzikich winogron wytwarzane są piękne lekkie wina, bardzo popularne we Włoszech i daleko poza nią.

Concerto Lambrusco Reggiano to bardzo przyjemne organiczne wino musujące, wykonane w starym stylu, ale jednocześnie jest nowym przedstawicielem win Lambrusco. Ten piękny napój o soczystym smaku będzie doskonałym dodatkiem do pysznych dań kuchni włoskiej.
"Concerto" jest wytwarzany z winogron Lambrusco Salamino uprawianych w prowincji Reggio Emilia w winnicy, których wydajność jest o 25% niższa niż w specyfikacji DOC. Starannie wybrane jagody są mielone, powstałą brzeczkę w kontakcie ze skórą podaje się w niskiej temperaturze przez 5-6 dni. Odbywa się to w celu uzyskania głębszego koloru i bogatego smaku wina. Fermentacja alkoholowa trwa około 20 dni, a następnie wino jest pompowane pod ciśnieniem do szczelnych stalowych zbiorników, w których odbywa się wtórna fermentacja. Po ustabilizowaniu i filtrowaniu "Concherto" jest butelkowany.

Inne wina z tej kategorii

Poznaj wina z tej samej kategorii
Darmowa dostawa od 400 zł

Dla zamówień powyżej 400 zł, wysyłamy za darmo

Bezpieczne płatności

Zapłać przez internet, szybko, łatwo i bezpiecznie

Gwarancja jakości

Oferujemy oryginalne wina sprawdzonych producentów

Wysyłka w 48h

Wysyłka 1-2 dni robocze

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło