12e Mezzo Primitivo del Salento Varvaglione

12e Mezzo Primitivo del Salento
12e Mezzo Primitivo del Salento
Włochy
49,99 zł
Brutto
Ilość

Dostępna ilość: 16

Rok
2021
Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Szczep
Primitivo
Kraj
Włochy
Region
Puglia (Apulia)
Producent
Varvaglione Vigne&Vini
Apelacja
IGP Salento
Zawartość alkoholu
12.5 %
Pojemność
750 ml

Opis


Wino 12e Mezzo Primitivo del Salento o eleganckim fioletowo-czerwonym kolorze.

Smak wina jest łagodny, aksamitny, o pięknej strukturze, świeżej kwasowości i dojrzałych garbnikach. Posmak jest długi i lekko waniliowy.

Mocny i wyrazisty aromat wina jest wypełniony nutami dojrzałych wiśni, śliwek, niuansów kakao i przypraw.

Sugestie kulinarne:Wino doskonale komponuje się z pieczonym lub duszonym czerwonym mięsem, dziczyzną, daniami kuchni włoskiej, dojrzałymi serami.

Linia win "12 E Mezzo", włoskiej firmy Vigne e Vini, jest dość młoda. Powstała po skrupulatnych badaniach i degustacjach, aby zaoferować konsumentowi bardzo przyjemne, wyraziste napoje, które mogą zastąpić klasyczne włoskie wina. Linia jest reprezentowana przez 4 wina: białe wino Malvasia del Salento, różowe Rosato i dwa czerwone wina Primitivo i Negroamaro. Te świeże, pożywne wina o umiarkowanej sile 12,5% są idealnymi towarzyszami szerokiej gamy potraw. Nazwa " 12 E Mezzo w języku włoskim oznacza dwanaście i pół, bezpośrednio wskazując twierdzę wina.

Primitivo del Salento IGP to eleganckie czerwone wino o wspaniałym owocowym aromacie i łagodnym, dobrze zbalansowanym smaku, z pikantnymi niuansami. Wino powstaje z winogron Primitivo, najczęściej występujących w południowym regionie Włoch, w prowincji Salento. Klimat tutaj jest suchy i gorący, z orzeźwiającą morską bryzą. Gleby winnic mają charakterystyczny czerwonawy odcień powstały w wyniku zmieszania żelaza z wapieniem i gliną. Cechą charakterystyczną winogron Primitivo jest wczesny okres dojrzewania jagód, a opóźnienie zbioru tylko o kilka dni może prowadzić do wysuszenia winogron, szybkiej utraty kwasowości i świeżości aromatów. Dlatego pracownicy firmy dokładnie monitorują stopień dojrzałości winogron, zrywając je w momencie osiągnięcia optymalnego poziomu. Fermentacja i maceracja odbywa się w kontrolowanej temperaturze 24-28°C. wino dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego przez co najmniej 12 miesięcy.

Temperatura serwowania: 16-18˚C

UWAGA: Napoje alkoholowe mogą być sprzedawane wyłącznie osobom pełnoletnim i trzeźwym przy odbiorze Zamówienia.

Inne Alkohole tego Producenta

Inne Alkohole z tej Kategorii

Darmowa dostawa od 500 zł

Dla zamówień powyżej 500 zł, wysyłamy za darmo

Bezpieczne płatności

Zapłać przez internet, szybko, łatwo i bezpiecznie

Gwarancja jakości

Oferujemy oryginalne wina sprawdzonych producentów

Wysyłka w 24h

W dni robocze zamówienia złożone do godz. 11.00 wysyłamy tego samego dnia

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło