Wina do Ryby

Jakie wino do ryby? Ryby coraz częściej goszczą na naszych stołach, a towarzyszy im również wino. Kluczowe jest jednak dobranie odpowiedniego wina do ryby, które podkreśli smak potrawy, nie dominując jej. Utarło się, aby do dań bazujących na rybach podawać wino białe. Jest to oczywiście zgodne z regułą, że do lekkich dań rybnych i z białego mięsa podaje się taki alkohol, ale istnieją pewne wyjątki. Najlepiej kierować się zasadą, że wybór wina do ryby powinien zależeć od jej tłustości. Dla przykładu, tuńczyk będzie świetnie komponować się z winem czerwonym. Jeśli chodzi natomiast o smak, wino do ryby zawsze powinno być wytrawne lub półwytrawne. Pozostałe wina niestety mogą spowodować, że całe danie stanie się niesmaczne i ciężkie. Należy o tym pamiętać szczególnie wtedy, gdy podajemy wino do ryby duszonej lub gotowanej na parze. Wtedy najlepiej sprawdzi się delikatny, półwytrawny trunek, który uwydatni walory dania. Co natomiast z bąbelkami? Wszelkie wina musujące, sprawdzą się doskonale jako wino do ryby wędzonej. Dlatego zadając pytanie jakie wina do ryby polecamy skorzystać z wiedzy naszych sommelierów i wybrać wina przedstawione przez nasz sklep.

Filtrowanie

Kolor

Smak

Szczep

Rok

Jest 26 produktów.

Pokazano 1-26 z 26 pozycji

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło