Wina Malvasia

Oferujemy wina Malvasia najlepszych producentów. Na szczególne uznanie zasługuje wino malvasia bianca del salento. Starożytna rodzina winogron Malvasia obejmuje dużą liczbę szlachetnych odmian, malvasia del salento zajmuje wysokie miejsce w tej hierarchii. Produkuje się z nich wina we wszystkich możliwych kolorach i stylach: białe i czerwone, ciche i musujące, wytrawne i słodkie. Odmiana malvasia del salento znana jest ze swojego wkładu w najlepsze próbki wzmocnionych Win Madery. Wina odmianowe i asamblages z malvasia bianca del salento są produkowane we Włoszech, Chorwacji, Portugalii, Australii, Stanach Zjednoczonych, Brazylii, a nawet w Rosji. Według badań wino malvasia bianca del salento została po raz pierwszy posadzona na Krecie w czasach starożytnych. Jego nazwa pochodzi od greckiego portu Monemvasia, który minął beczki ze szlachetnym napojem w drodze do Europy. W średniowieczu wina te były bardzo popularne i należały do najbardziej eksportowanych alkoholi Grecji. Winorośle uwielbiają suchy klimat i suche gleby. W warunkach wysokiej wilgotności są narażone na szarą zgniliznę. Odmiana charakteryzuje się zwiększoną wydajnością, którą czasami trzeba sztucznie kontrolować. Aby jakość jagód i gotowego alkoholu nie ucierpiała, plantatorzy winorośli usuwają nadmiar skupisk. Pomimo wielu odmian odmiany, większość napojów alkoholowych jest wytwarzana z odmiany malvasia bianca. Wina z niego są bardzo przyjemne, słodkawe, o gładkiej strukturze i luksusowym bukiecie utkanym z nut brzoskwini i moreli.

Wino malvasia bianca del salento kojarzy się z terytoriami wyspiarskimi, w szczególności słynnymi słodkimi winami Malmsey z Madery, charakteryzującymi się ciemnym kolorem i bogatymi odcieniami orzechów. Są wytwarzane z odmiany Malvasia candida. W Portugalii istnieje co najmniej 12 odmian winogron, z których większość jest uprawiana w regionie Douro. Na przykład z malvasia fina powstają doskonałe białe wina porto. We Włoszech popularna jest odmiana wina malvasia bianca del salento, której winorośl jest uprawiana w regionie Friuli-Wenecja Julijska na półwyspie Istria. W Emilii produkuje się z niego doskonałe wina musujące. Deserowe wersje alkoholu produkowane są z owoców winogron malvasia di grottaferrata. W Piemoncie uprawiana jest rzadka odmiana czerwonej Malvasia nera, z której uzyskuje się niesamowite napoje o czekoladowych i śliwkowych odcieniach. W regionie Lazio można spotkać zespoły, w których występuje malvasia di lazio. Z wyspą Sycylia ściśle związana jest odmiana winorośli z rodziny — delle lipari. Przed epidemią filoksery wytwarzały z niego aromatyczne wina deserowe, które dziś stały się prawdziwą rzadkością. Słowenia I Chorwacja uprawiają malvazija istranska na swoich częściach półwyspu Istria. W Słowenii winogrona są dopuszczane do produkcji mocnych win deserowych, w Chorwacji produkowane są doskonałe aromatyczne napoje z delikatnym bukietem kwiatowym. Hiszpańscy winiarze dodają Malvasia do odmiany Viura, aby uzyskać pełnię białych mieszanek Rioja. Pomimo obfitości" krewnych " Malvasia Bianco, istnieją inne podgatunki rodziny winogron-na przykład di Candia. Niektóre odmiany winogron są synonimem Malvasia, ale nie mają z tym nic wspólnego. Wśród nich: malvasia corada (vital), rei (palomino) i da trincheira (folgasao).

Filtrowanie

Typ

Smak

Szczep

Rok

Jest 3 produktów.

Pokazano 1-3 z 3 pozycji

Zarejestruj konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się do konta albo odzyskaj hasło